Logo

XVI Pokaz Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz – wydarzenie unikalne w skali kraju.

Za nami XVI już edycja Pokazu Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz, zorganizowanego przez Wiesławę i Janusza Dudków, właścicieli Piekarni „ROGALIK” oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance. Honorowy patronat nad pokazem sprawował Starosta Czarnkowsko – Trzcianecki, pan Feliks Łaszcz oraz Burmistrz Miasta i Gminy Trzcianka, pan Krzysztof Wojciech Jaworski. Pokazy organizowane są co roku na wiosnę. Biorą w nich udział nie tylko uczniowie i ich mistrzowie z piekarni „ROGALIK”, ale także zaproszeni piekarze z całej Wielkopolski. Impreza ma charakter współzawodnictwa, jednak przede wszystkim liczy się podnoszenie umiejętności i dzielenie się doświadczeniem. Gośćmi uroczystości byli również Poseł na Sejm RP, pani Małgorzata Janyska, Dyrektor Wielkopolskiej Izby rzemieślniczej, pan Tomasz Wika, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Jan Janczewski, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Trzciance, pan Ryszard Woźny.

„Od kilku lat utrzymuje się bardzo niepokojący trend związany ze spadkiem zainteresowania nauką piekarstwa, dlatego niezwykle ważne jest, aby wspierać aspiracje młodzieży, która pragnie się rozwijać i doskonalić swój fach. Chciałbym podkreślić, iż wydarzenie to jest unikalne w skali regionu a może i nawet kraju” takimi słowami w liście okolicznościowym Stanisław Butka zwrócił się do organizatorów.

Warsztaty podnoszą rangę zawodu. Dają też możliwość nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Stanowią ponadto przygotowanie do egzaminu zawodowego. Uczniowie prezentują podczas nich umiejętności nabyte w trakcie praktycznej nauki zawodu. Umiejętności te dotyczą zarówno wyrobów tradycyjnych, jak i wykonania eksponatu artystycznego (wystawienniczego). Stworzenie tego ostatniego polega na uformowaniu ze specjalnie przygotowanego ciasta chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt dowolny). Wszystkie elementy w eksponacie muszą być jadalne. Każdy element musi być wykonany podczas pokazu.

W tegorocznej edycji wzięło udział 11 uczniów: Szymon Wankiewicz, Piekarnia Robert Banasiak w Trzciance (ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance) Jacek Błaszyk (ZSZ Leszno) i Paweł Markowski (ZSZ Gostyń) z Piekarni Dolczewski Aleksander – Siemowo,Bartosz Piszczek i Tobiasz Ludka z Piekarni „Chrupek” Miedzinscy Złotów (CKZ i U w Wyrzysku), Karol Czerwiński z Piekarni „Anna” Wyrzysk (CKZ i U w Wyrzysku), Weronika Gawlicka, Paulina Szemczyńska, Krzysztof Gawrych, Jakub Misztal i Radosław Walaszek z Piekarni ”ROGALIK” Wiesława i Janusz Dudek Trzcianka (ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance).

Oceny wypieków dokonała komisja w składzie: Starosta Czarnkowsko – Trzcianecki, pan Feliks Łaszcz Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Jaworski, dyrektor Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego, pani Ewa Krupka – Zaręba. Spośród wielu piekarniczych arcydzieł wybrali te najpiękniejsze i nagrodzili ich twórców: w kategorii - "Najładniejszy eksponat artystyczny" – Paulina Szemczyńska, "Najładniejsza bułka" – Paulina Szemczyńska, "Najładniejsza drożdżówka" – Paweł Markowski, "Najładniejsza chałka" – Tobiasz Ludka, "Najładniejszy rogalik" – Weronika Gawlicka, "Najładniejsza kajzerka" – Radosław Walaszek, "Najładniejsza plecionka" – Szymon Wankiewicz.

Nagrody ufundował Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Jan Janczewski oraz Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Jaworski. Wszyscy uczestnicy otrzymali puchary ufundowane przez Piekarnię „ROGALIK” oraz dyplomy ufundowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance. Listy okolicznościowe skierowali do organizatorów pokazu pan Stanisław Butka - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, pani Monika Soszyńska-Masny - redaktor naczelna „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”.

Anna Nitschke
Kierownik szkolenia praktycznego
ZSP im. H. Sienkiewicza wTrzciance